Voorbeelden buitenlandse leveringen en de BTW Identificatienummers.

Nederlandse ondernemer koopt een product van een Duitse ondernemer (lees binnen de EU).

Een Nederlandse ondernemer A koopt een product van een Duitse ondernemer B. B laat dit product bij de A afleveren. B zal nu een factuur naar A een factuur sturen met 0% omzetbelasting. B geeft dit in Duitsland aan als intracommunautaire levering. A geeft het in Nederland aan als intracommunautaire verwerving (bij vraag 4b in de aangifte omzetbelasting). Indien hij aftrekgerechtigd is kan A de hierdoor verschuldigde omzetbelasting invullen bij rubriek 5b.

D E * * * * * * * * * * * *  


Nederlandse ondernemer koopt een product van een Chinese ondernemer (lees buiten de EU).

Als een Nederlandse ondernemer goederen koopt van een Chinees, moet hij die invoeren in de EU. Er zijn twee mogelijkheden.

1 Hij heeft een vergunning (artikel 23 Wet OB) waardoor hij bij de douane geen omzetbelasting hoeft te betalen. Hij geeft de omzetbelasting over de waarde van de goederen dan aan in rubriek 4a in de aangifte omzetbelasting. Indien hij recht heeft op aftrek kan hij de hierdoor verschuldigde omzetbelasting Invullen bij rubriek 5b zodat hij per saldo niks hoeft af te dragen hierover.

B T L                        

2 Hij heeft geen vergunning (artikel 23 Wet OB). Hij moet nu bij de douane omzetbelasting betalen over de douanewaarde. In de aangifte vermeld hij deze omzetbelasting bij vraag 5b indien hij aftrekgerechtigd is. Bij vraag 4a wordt niks ingevuld.

B T L X                      

Of

                             

Het BTW nummer kan tevens blanco gelaten worden terwijl gekozen wordt voor "BTW Onbelast" in BuyIt of Supply. Dit geldt tevens voor handmatige invoer in Account via Inkomende Nota's. Meestal verstuurt de vervoerder dan later nog een tweede nota voor de BTW welke dan via crediteuren op voorbelasting wordt geboekt.
 

Nederlandse ondernemer levert een product aan een Duitse ondernemer (lees binnen de EU).

Nederlandse ondernemer A levert een product aan een Duitse ondernemer B. A verstuurt het product naar B in Duitsland. A stuurt nu een factuur naar B met 0% omzetbelasting. B geeft dit in Duitsland aan als intracommunautaire verwerving. A geeft het in Nederland aan als intracommunautaire Levering (bij vraag 3b in de aangifte omzetbelasting en bij vraag 3a in de opgaaf ICP).

D E * * * * * * * * * * * *  


Nederlandse ondernemer levert een product naar een Amerikaan (lees buiten de EU).

Als een Nederlandse ondernemer goederen levert naar Amerika moet hij aangeven dat hij ze uitvoert naar buiten de EU(bij vraag 3a in de aangifte).

B T L