Order|Onderhoud|Omzetgroep en BuyIt|Onderhoud|Omzetgroep

Via de keuze Omzetgroep uit het Onderhoudsmenu kunnen omzetgroepen geopend of gewijzigd worden. Met een omzetgroep wordt bepaald op welke wijze de bijbehorende notaposten moeten worden doorgeboekt naar de financiële administratie en op welke wijze de prijs moet worden vastgesteld. Elke notapost (zijnde een dienst of een artikel) behoort slechts toe aan één enkele omzetgroep. Voordat met Order gewerkt kan worden dient tenminste één omzetgroep te worden geopend. Nadat een nummer (0 t/m 99999999) van een nieuwe of bestaande omzetgroep is geselecteerd verschijnt de volgende dialoog:

OmzetGroepOrder2000.jpg (56645 bytes)

Algemeen
Omschrijving: Algemene omschrijving van de omzetgroep.
BTW-tarief: Het van toepassing zijnde BTW tarief: Hoog, Laag of Nul.

Omzetrekeningen
Omzet NLD: Omzetrekening uit de financiële administratie voor binnenlandse omzet. Deze rekening wordt gebruikt voor het doorboeken van facturen die belast zijn met BTW volgens het hoge, lage of nultarief alsmede onbelaste facturen volgens de verleggingsregeling met 'BTW-nummer': NL****V.
Omzet EUR: Omzetrekening voor omzet binnen de EG. Deze rekening wordt gebruikt voor het doorboeken van BTW onbelaste facturen waarbij een geldig BTW-nummer is opgegeven danwel een 'BTW-nummer' dat begint met de letters BV.
Het gebruik van BTW-nummers die met BV beginnen
wordt afgeraden en wordt in de huidige versie slechts ondersteund omdat hiervan nog in diverse administraties gebruik wordt gemaakt.
Omzet BTL: Rekening voor omzet buitenland voor het doorboeken van alle overige BTW onbelaste facturen.

Kostenrekeningen

Kosten NLD: Kostenrekening voor het doorboeken van BTW belaste verwervingen. Deze rekening wordt gebruikt voor het doorboeken van (pak)bonnen die belast zijn met BTW volgens het hoge, lage of nultarief alsmede onbelaste (pak)bonnen volgens de verleggingsregeling met 'BTW-nummer': NL****V.
Kosten EUR: Kostenrekening voor verwervingen binnen de EG. De rekening wordt gebruikt voor het doorboeken van BTW onbelaste pakbonnen waarbij een geldig BTW-nummer is opgegeven danwel een 'BTW-nummer' dat begint met de letters BV.
Het gebruik van BTW-nummers die met BV beginnen
wordt afgeraden en wordt in de huidige versie ondersteund omdat hiervan nog in diverse administraties gebruik wordt gemaakt.
Kosten BTL: Rekening voor buitenlandse verwervingen voor het doorboeken van alle overige BTW onbelaste pakbonnen.

Opmerking: Indien een omzetrekening is opgegeven welke niet bestaat in de financiële administratie dan wordt doorgeboekt naar de systeemrekening: 99999999 (ook wel aangeduid met: "8 maal 9" of de "foutenrekening"). Indien geen omzetrekening is opgegeven (blanco gelaten) dan wordt doorgeboekt naar de betreffende debiteur of crediteur waarbij het stuknummer wordt voorafgegaan met een extra 9.

Kortingspercentages
Kort1 t/m Kort6: Default kortingspercentages in %. De toegepaste default waarde hangt af van de opgegeven kortingstabel (1 t/m 6) per offerte, order of factuur. Deze waarde kan per debiteur vastgelegd worden.

Staffel
S1 t/m S5: Staffel in aantal eenheden. Met behulp van de staffel wordt StkPrys bepaald afhankelijk van aantal eenheden Besteld. Prys1 geldt indien aantal Besteld kleiner of gelijk is aan S1, Prys2 indien Besteld kleiner of gelijk S2 etc. Indien bijvoorbeeld wordt opgegeven: S1=1,75; S2=0; S3=4; S4=0; S5=10 dan geldt:
van 0 t/m 1,75 Prys1
van 1,75+ t/m 4 Prys3
van 4+ t/m 10 Prys5
Aangenomen dat alleen gehele eenheden van toepassing zijn dan wordt met: S1=0; S2=2; S3=10; S4=50; S5=100 de volgende staffel bedoeld:
van 0 t/m 2 Prys2
van 3 t/m 10 Prys3
van 11 t/m 50 Prys4
van 51 t/m 100 Prys5

Credit 'Derde kolom' (Optioneel)
Met 'derde kolom' worden gegevens bedoeld die tijdens het invoeren van offertes, orders en facturen worden opgegeven maar bedoeld zijn voor intern gebruik. In de 'derde kolom' zijn momenteel UurGpl en KstPrys opgenomen. De KstPrys wordt met het hier opgegeven rekeningnummer, optioneel voorzien van een dossiernummer en/of kostenplaats, credit doorgeboekt naar de financiële administratie om b.v. aldaar tevens voor- en nacalculatie, onderhanden werk, voorraadwaarde etc. tot uitdrukking te brengen.

Voorbeeld voorcalculatie: In bovenstaande dialoog wordt bij Order: een rekeningnummer uit een in Account geopende rubriek "Tussenrekening Kostprijzen" ingevuld. Alle notaposten die geopend worden in deze Omzetgroep worden dan Credit naar dit rekeningnummer geboekt indien tijdens orderinvoer tevens de kolom KstPrys wordt ingevuld. Via: Order|Opties|Algemeen wordt de tegenrekening "Voorgecalculeerde Kostprijs" opgegeven waarop de creditboekingen per saldo worden tegengeboekt. Zodra de orders worden gefiatteerd via: Order|Fiatteer|Orders wordt een Memoslip aangemaakt met boekingen: debet "Voorgecalculeerde Kostprijs" en credit "Tussenrekening Kostprijzen". De ontvangen inkomende nota's kunnen vervolgens debet geboekt worden op "Tussenrekening Kostprijzen" welke bij een perfecte voorcalculatie op nul uit dient te komen.